Extra läsning Min är Hämnden


Här kommer jag att dela med mig av texter som inte finns i boken. Jag kommer att fördjupa vissa karaktärer, lägga till händelser och berätta om sådant som inte fick plats.




Täppa Gård, Sävsta Anno Domine 1517


Anna Arvidsdotter följde sitt barnbarn med blicken. Flickans utseende oroade henne. Ett barn med korpsvart hår om än med vackra lockar och en hudfärg vars ton var en aning mörkare än den som var bruklig i deras kretsar innebar att Anna då och då fick svara på frågor med en insinuant vinkling. De höga kindbenen och de något snedställda ögonen gjorde inte saken mindre intrikat.

Redan när sonen Birger deklarerat sitt val av hustru hade Anna protesterat högljutt. Inte ens nu så här många år efteråt kunde hon begripa varför hennes make och tillika Birgers far, Nils Bosson Grip inte hade gjort något för att avvärja katastrofen. Men far och son hade alltid haft olika åsikter om det mesta och drog sällan jämt.

Naturligtvis så hade den unga svärdottern blivit gravid på ett tidigt stadium. Redan flera månader före vigseln, vilket Anna raskt förstått. När sedan barnet föddes för tidigt var det en mycket välväxt och välutvecklad baby. Och någon där uppe hade hört Annas böner och förstått det omöjliga i situationen. Den märkliga Siri hade förblött när hennes moderskap endast var ett par timmar gammalt. Birger hade blivit utom sig av sorg och för säkerhets skull ordnat ett nöddop för barnet som fick sin mors namn, dock den mer svenskklingande varianten Sigrid. 

Sigrid Birgersdotter Grip fick växa upp hos sin farmor. Fadern var liksom farfadern ofta inblandad i strider om eller emot den svenska kronan och den nordiska unionen under dansk ledning.
I farföräldrarnas hem förväntades hon växa upp till en välskolad och väluppfostrad ung dam.

Nils Bosson Grip hade beslutat sig för att ställa sig bakom Svante Nilssons försök att få kontroll över det som kallades riket Sverige. Efter Svantes död hade Nils kastat om sin kappa och satte sig på tvären vad det gällde utnämnande av Svantes son, Sten Svantesson till riksföreståndare. Han valde istället att sluta upp bakom den starke ärkebiskopen Gustav Trolle. 

Anna hade för länge sedan tröttnat på sin makes ränksmiderier och struntade fullkomligt i var han för tillfället hade sin lojalitet. Sonen Birger höll sig borta på sitt håll och så vis kunde hon forma Sigrid som hon fann för gott och låta barnets förflutna försvinna i glömskans dunkel. Det barn som inte saknar sin mor ställer heller inga frågor var Annas sanna övertygelse.

Och vad skulle Sigrid kunnat fråga om, när hon inte ens hade kunskapen om varifrån hon kom. Men hon var ett vetgirigt barn och sög i sig kunskap var helst hon kunde finna den.
Just denna dag satt Anna tillsammans med Sigrid i salongen. Hon hade gett flickan en bit av ett vackert grönt tyg och en docka med rött brodergarn.

- Sigrid, sa hon med darr på rösten. Idag ska du få sy dig ett nålbrev.
Den dagen Anna förfärdigade sitt första nålbrev hade varit en stor dag. Då hade hon förstått att hon var på väg att få ta del av de vuxna kvinnornas sysslor. Den sjuåriga Sigrid förstod inte att hon förväntades bli både stolt och tacksam. 

- Jag behöver inget nålbrev, sa hon och lade ifrån sig sakerna på bordet.
Sedan reste hon sig och gick fram till fönstret. Långt där borta i soldiset såg hon ett dammoln som närmade sig.
- Det är far som kommer, skrek hon. Det är far.
Anna reste sig upp och ställde sig bakom flickan.
- Det kan du inte se härifrån.
Hon snörpte på munnen. Det var inte var dag som hennes son behagade komma och hälsa på. Att just denna dagen skulle vara en sådan dag trodde hon knappast. Men snart visade det sig att Anna hade fel.

Birger stövlade in i hallen tillsammans med ytterligare två män. Oväsendet hade lockat till sig hans tre yngre syskon som ännu bodde kvar i föräldrahemmet. Systrarna Birgitta och Marina slängde sig om hans hals innan hans egen dotter Sigrid hann fram. Den tioårige Peder tittade på broderns vackra kläder med beundrande blick. När han blev stor skulle han också storma omkring på en häst och komma på oanmälda visiter. 

Anna såg genast att något var på tok. Birger lösgjorde sig från systrarnas omfamning och lyfte upp Sigrid. Hon lade sina armar om hans hals och han lovade sig själv för säkert hundrade gången att han skulle ta bättre hand om henne. Han kände att han svikit Siri å det grövsta. Hon skulle varit besviken på honom om hon vetat att han i det närmaste övergivit dottern. Vad Siri tyckt om Anna hade hon aldrig försökt att dölja. Birger visste också i djupet av sitt hjärta att Anna inte haft några höga tankar om Siri. 

- Vi har bekymmer, sa Birger och tittade på sin mor. Far är fängslad.
Anna stirrade på sonen.
- Fängslad, ekade hon. För vad?
- Han sitter på Västerås slott tillsammans med Gustav Trolle, hans far Erik och Peder Turesson.
Hon ryckte Birger i armen. Var det verkligen möjligt? Hennes make inlåst.
- Vad har han gjort?
- Satte sig på tvären mot Sten, som tröttnade och låste in de värsta bråkstakarna.
- Men vad ska jag ta mig till nu?
- Du har väl ändå inget annat att välja på än att se tiden an.

Sedan gav han en av de nyfinka pigorna, som hade fler ärenden än surrande flugor till hallen, order om att packa Sigrids tillhörigheter.
- Tar du med dig Sigrid? Anna fick tårar i ögonen.
Birger nickade sammanbitet och mumlade något om att hon säkert inte skulle sakna barnet. Vad han inte sa var det att han inte trodde att Täppa Gård längre var en säker plats. Ett antagande som skulle visa sig var helt riktigt. Även om olyckan väntade ännu några år på att slå till.


Täppa Gård, Sävsta Anno Domine 1522

Stridigheterna kring den svenska kronan böljade fram och tillbaka. Sin fader till trots valde Birger att ställa sig bakom Gustaf Eriksson, som slogs för ett Sverige utan kung Kristian. Gustaf hade förlorat sin far och flera andra släktingar i den massaker som kungen mycket väl hade kunnat, om än inte förhindra så ändå mildra. Blodiga uppgörelser fortsatte sedan i Kristians spår utmed vägen tillbaka till Danmark. 

Gustaf Eriksson visste var han hade sina vänner och var han hade sina fiender. Släktband var inte något som han tog hänsyn till när han banade sin väg mot Sveriges tron. På Täppa Gård fanns en man som kunde sätta käppar i det hjul som Gustaf satt i rullning.

Nils Bosson Grip hade tydligt visat var han hade sina sympatier. Säkert hade han fler fiender är ynglingen Gustaf Eriksson, men ingen som var mer angelägen om att vinna de segrar som han hade föresatt sig.
Snön knarrade under hovarna där den ensamma ryttaren närmade sig riksrådsgården. Ingen mötte honom på tunet, men kylan var svår och han förstod att till och med den enklaste stalldräng drog sig för att lämna stugvärmen. Med ett par långa kliv var han framme vid porten. 

Han lyfte kläppen med sin handskbeklädda hand och slog några rappa slag. Ett rasslande ljud klargjorde det faktum att någon hört honom och drog regeln åt sidan. Strax därpå slogs dörren upp.
Nils Bosson mötte förvånat främlingens blick.
- Vem har jag den äran att ta emot som gäst i mitt hem denna kalla vinterdag, undrade han.
Mannen sträckte fram handen och presenterade sig, som Lars Siggesson. Nils tyckte att namnet var honom bekant och tittade ingående på sin gäst. Innan han hann be Lars stiga in hade denna dragit kniv. Nils tog ett steg bakåt och ropade på hjälp. 

Anna kom rusande inifrån salongen samtidigt som hon såg sin make segna ner i en pöl med blod. Medan Nils Bosson Grip drog sina sista rosslande andetag försvann förövaren i sporrsträck mot norr.

Birger var inte förvånad över det oundvikliga, men tacksam för att alla andra på gården hade skonats. Han visste också nu att han valt rätt sida även om han skulle bli tvungen att överge den tro som varit hans förfäders under flera århundraden. Men inför detta kände han ingen ångest. Han bar sin Gud och sin tro i hjärtat. Familjens väl och ve samt det enorma jordinnehavet fick för Birgers del gå i första rummet. Den blivande kung Gustaf hade fått en trogen undersåte.

Och Sigrid fick följa sin far på långa resor både inom och utanför rikets gränser.