Artikelarkiv


Spännande utgrävning gav oväntat resultat.

En karta daterad 1740, en nyfiken lantbrukare tillika ordförande i hembygdsföreningen och en arkeolog var ingredienserna som behövdes för att historien om utjorden Bollarp i Vireda socken och Jönköpings län skulle komma i dagern.

Utgrävningar av 1500- och 1600-talsgårdar tillhör inte vardagen i vårt lant. Kunskapen om hur människorna levde och bodde i städerna under denna epok är betydligt större. De så kallade exploateringsgrävningarna sker mer frekvent i staden än på landsbygden. Arkeologiska fynd blottas allt som oftast när nya bostads- eller kontorskomplex ska byggas. De lämningar som dyker upp i samband med vägbyggen är av någon anledning så gott som alltid av äldre dato. Vår landsbygd är till stor del ännu outforskad mark ur arkeologisk synvinkel när det gäller 1500- till 1700-tal. Det unika med att dokumentera den här tiden arkeologiskt är att det i vissa fall går att knyta utgrävningarna till personhistoria.


Gammal karta
I början av 1990-talet studerade dåvarande ordföranden i Vireda Hembygdsförening en gammal karta från socknen daterad 1740. Den aktuella kartan verkade ha tillkommit i samband med en gränsdragning mellan byarna Kieryd och Släthult. I detta sammanhang skulle utjorden Bollarp delas mellan de två byarna. På den kartlinje som markerade den nya gränsen fanns en rödfärgad cirkel, vilken var markör för ett så kallat spisröse. Ytterligare en markör strax intill beskrevs som en väl murad brunn. Just i det här området fanns också noterat fossil åkermark. De här uppgifterna sammantagna talade för en medeltida boplats.


Tiden som gick
Arkeolog Ådel Franzén från länsmuseet i Jönköping började tillsammans med folk från den lokala hembygdsföreningen att gräva så smått i området. Ganska snart uppdagades att det inte var någon medeltida boning de hade att göra med utan snarare en gård, som varit bebodd från 1550-talets mitt och fram till omkring 1620. En upptäckt som inte på något sätt gjorde projektet mindre intressant. Under mitten av 1990-talet skapades en undersökningsyta omfattande 56 kvadratmeter. Planer för fortsatta utgrävningar gjordes, men det är inte alltid som allting blir som planerat. I det här fallet kom både det ena och det andra emellan och först 2008 kom utgrävningarna åter igång. Den lokala Bomanska stiftelsen bidrog med med pengar som täckte bland annat tre arkeologer, grävningar, analyser samt konservering av fynd.


Centralt beläget
Idag ligger utjorden Bollarp bortom allfarvägarna och verkar minst sagt befinna sig tämligen avsides. Hit kommer man numera via en sparsamt använd skogsväg. Historien förtäljer dock att socknens östra kyrkväg passerade över utjordens marker och att det under hela 1800-talet samt en bit in på nästa sekel legat flera torp mellan Bollarp och Vireda kyrka.
Bland annat finns än idag resterna av soldattorpet Lövhult beläget endast ett hundratal meter från husgrunden i Bollarp. Kyrkvägens sträckning talar alltså för att denna bygds invånare ofta kunde höja handen till hälsning åt förbipasserande på väg till eller från socknens centralort Vireda.
Funderingar över en möjlig medeltida boplats lämnade inte heller arkeologerna i fred och dessa tankar fick ny näring av en C14-datering av agrara lämningar. Dateringen visar på att odling förekommit här under perioden 1250 till 1400.
Nu kan vi alltså skönja tre olika tidsperioder då trakten varit befolkad. Dessa tre perioder stämmer bra överens med tidsintervaller i Sveriges historia då befolkningen påtagligt har ökat. Det är under sådana tidsperioder som utjordarna får ta emot brukare. Man kan se dessa platser som markreserver för bosättningar under tider då människorna blir fler.
Vi kan konstatera att denna trakt som nu är öde och övergiven under flera hundra år åtminstone från och till sjöd av liv och rörelse.





Hemma hos Lars Jönsson i Bollarp

En småländsk utjordsbrukare med smedja, passglas och bärnstenspärlor. Visst låter det som en skröna av bästa slag? Arkeologerna från Länsmuseet i Jönköping tar med oss på en hissnande resa där det mesta verkar vara möjligt.

Någon gång i mitten av 1500-talet uppfördes en enkelstuga med kammare och kök på utjorden Bollarp i Vireda socken och Jönköpings län. Byggherre var förmodligen Lars Jönssons far eller kanske hans farfar. Dessa uppgifter är hämtade ur en attest från 1657, vars upphovsman är överstelöjnanten Lars Nilsson. Attesten upprättades i samband med ett bråk om vem som egentligen var rättmatig ägare till utjorden Bollarp, Kieryds rusthåll eller Släthult. Denna tvist spänner sig över mer än ett århundrade och finns dokumenterad i Kammarkollegiets handlingar på Riksarkivet.
I attesten intygar Lars Jönsson att han bott i Bollarp i trettio år och innan honom hans far i hela sitt liv. Själv anges Lars vara 80 år vid attestens tillkomst. Följaktligen bör han vara född någonstans runt 1570 – 1580. Om då även hans far bott här i hela sitt liv borde denna utjord ha befolkats någon gång omkring 1550. Ett mynt har också hjälpt till att kasta ljus över dateringsfrågan. Det handlar om en peng slagen för Gustav Vasa i myntverket på Svartsjö mellan åren 1546 till 1550. Myntet återfanns i spisröset och troligt är att det murats in vid byggnationen, kanske för att bringa lycka och välgång.



Omfattande spisröse
Det är inte omöjligt att bollarp var bebott även under en period av medeltiden. I Småland var det vid befolkningstillväxten på 1500-talet inte ovanligt att ödelagda medeltida boplatser kom till heders igen. Kanske var det så att Lars Jönssons förfader fann spår från en tidigare bebyggelse och kanske till och med återbrukade exempelvis sten till grund och skorsten. I vilket fall som helst valde vår husbyggare noggrant ut platsen för sin och familjens boning. Marken är väldränerad och sluttar ner mot en bäck. Platsen är omgiven av skyddande bergknallar, vilket ger ett gynnsamt klimat. Jordprover visar på god odlingsmån. Detta sammantaget med den solida skorstensstocken med bakugn tyder på att byggherrens avsikt var att bli bofast för en längre tid.
Röset efter spismuren är relativt stort och avslöjar en rejält tilltagen eldstad med en ansenlig öppning mot storstugan samt bakugn i köksdelen. Fynd av bränd lera skvallrar om att spisen varit lerbestruken på utsidan. Bakugnens botten hade även den en lerklinad häll, som med jämna mellanrum fick bättras på eller göras om helt. Matlagningen skedde i den öppna spisen i stugan medan man bakade i köket. Den välvda bakugnen berättar att här har det bakats jäst bröd, vilket endast kan ske i kupolugnar där värmen kommer från alla håll. Degen var en surdeg av rågmjöl. Som jäsmedel användes syrad mjölk alternativt jäst. Den senare var en biprodukt vid ölbryggning av korn. Brödet torkades till knäckebrödsliknande konsistens och förvarades i visthusboden. Vid speciella tillfällen bakades det så kallade färskbrödet, vilket var mjukt och därmed lyxigare. 


Inga fattiglappar
Under utgrävningens gång har flera spännande samt lite udda och oväntade fynd gjorts. Ingen hade väl ens i sin vildaste fantasi kunnat tro att här skulle dyka upp en kniv med bladguldsbeläggning på delar av skaftet? Eller vad sägs om skärvor från förmodligen fler än ett passglas? Och en bärnstenspärla! Dessa klenoder tyder på att familjen i Bollarp i sin ägo haft föremål långt över vad som kan behövts för att klara av vardagslivet.
Vad var det då som gav dem möjlighet att skaffa dessa lyxbetonade artiklar? Familjeförsörjaren i Bollarp var vid sidan om jordbruket med stor sannolikhet smed. Flera skaftlösa knivar och fragment av knivar, hästskor, hästskosömn och många andra obestämbara delar av järnföremål har grävts fram ur jorden. Bearbetning av järn lämnar efter sig slaggklumpar och sådana har också hittats på platsen. Osäkert är dock om järnet också framställts här. Teorin lutar i dagsläget mot att det handlat om bearbetning och förädling av järn. De smidesalster som utgör dagens fynd verkar vara av andra sortering och användes på gården. De bästa föremålen såldes och av överskottet köpte Bollarparen måhända ett vackert glas eller halsband av bärnsten till sin käresta.
Kanske var det så att smidandet i själva verket var en huvudsyssla och jordbruket en binäring.



Fyndat
Inte långt från själva boningshuset fann arkeologerna precis som väntat, hushållets avskrädesplats, dåtidens soptunna. Det vi människor efterlämnar i form av skräp har alltid speglat våra liv på ett avslöjande sätt. Den här kökkemöddingen utgjorde givetvis inget undantag från regeln. Snabbt uppdagades en mängd benrester från djur. Antalsmässigt dominerade ben från nötkreatur, men här fanns även rester från svin, får eller get. En kantbit från en lerkruka har också återfunnits här. Avskrädeshögen är långt ifrån färdiggenomsökt och tillhör de projekt som komma skall.
På odlingsplatåerna ner mot bäcken odlades råg och korn. Den lägre belägna och lite sankare marken utgjordes av äng och här tog man hö till vinterfoder till djuren. Djurens föda bestod också av lövfoder från de hamlade träden.
Utöver de djur som tidigare nämnts fanns här givetvis även en gårdvar och katt. Redan före vikingatiden var katten ett vanligt och till och med nödvändigt inslag i människans närhet.
En annan extra kryddad upptäckt är de dubbla syllstensraderna, som bildar en sorts terrass utmed en del av huset. Arkeologerna har en trolig förklaring till detta som går ut på att det mellan stenraderna har funnits en köksodling. En intressant tanke eftersom stenraderna varit behjälpliga när det gäller att hålla värmen kvar i jorden under vår och höst.
Många av de fynd som görs i samband med utgrävningar är oftast av manlig karaktär. Därför är det särskilt roligt att det i Bollarp vid sidan om bärnstenspärlor även fyndats en sländtrissa och en malsten. Vid den här tiden fanns det kvarnar, men ibland maldes mindre mängder mjöl för hand.
Fynden är små fragment av vardagslivet. De är inte heller så många, vilket med säkerhet beror på att familjen flyttade och tog med sig allt av värde. Det verkade till och med som om de tog med sig huset när de lämnade Bollarp.



Slutet på epoken
Mantalslängder tillsammans med det arkeologiska materialet talar för att utjorden övergivits i början av 1600-talet. Varför Lars Jönsson tog sitt pick och pack och gav sig iväg kan vi bara sia om. Kanske var det så att han fick det väldigt mycket bättre rent ekonomiskt och köpte sig en egen och bättre gård någon annanstans. Detta någon annanstans skulle kunna vara Sättra i Linderås socken, men källorna vill inte riktigt styrka denna teori. Familjen kan också ha stannat i socknen eller tagit vägen i princip vart som helst.
Hur som helst så gick tiden och Bollarp förblev en obebodd utjord. Så småningom delades den omtvistade marken i två delar där Kieryd och Släthult fick var sin del. Byggnation kom åter tillstånd på 1800-talet. Nu i form av ryttartorpet Lövhult. Det var bebott ända tills mitten av 1900-talet och här finns tydliga spår av människans hand, både i form av stenkällare och växtlighet.

Artiklarna ”Spännande utgrävning gav oväntat resultat” och ”Hemma hos Lars Jönsson i Bollarp” är tidigare publicerade i tidningen ANTYDA 2009.









Marknadsyra



Kolbullar och hembakt bröd

Det doftar bränt, det doftar sött och det doftar dynga. När det är dags för årets stora höstmarknad går alle man ur huse. Redan i ottan, innan ens solen har kommit upp hör man oxkärrorna knirra och knarra. Drängar och pigor pladdrar glatt där de drar fram utmed vägen.

Marknad är en mycket gammal företeelse, som i Sverige förekom redan i forntiden. Människan har alltid haft behov av att köpa, sälja och byta varor samt att träffas och umgås under lättsamma och trevliga former. Allt detta erbjöd marknaden och därför vallfärdade man från när och fjärran till marknadsplatserna. Marknaderna hade sina givna dagar, vilka var djupt rotade i traditionerna och gick inte att rubba på. Det var en oskriven lag att alla skulle få bevista marknaden. Att inte få åka till marken sågs som en oerhörd försakelse. Tjänstefolket såg till när de städslades att få fria marknadsdagar och resan dit ordnad. Den manliga delen av befolkningen såg också till att ha rejält att värma sig med under västen och snus under läppen. En marknad utan många rejäla supar var inte en marknad. Här var det sannerligen ingen skam att vara berusad, snarare tvärtom. En riktig karlakarl skrålade, skrävlade och tog snedsteg. Slagsmål, kiv och bråk var också något som man förväntade sig att uppleva under en marknadsdag. Utan ett riktigt råkurr var det ingen riktig marknad.
Var en marknad fick anordnas bestämdes under lång tid av det Kungliga Majestätet. Att söka tillstånd kunde vara nog så krångligt och långdraget. Frimarknadsinrättningen genomfördes 1802. I och med detta upphörde många städers beslutanderätt över de lantliga marknaderna och vem som helst fick bedriva handel utan att först inhämta tillstånd hos Magistraten i städerna.



Skäggiga damer
Under 1800-talet var marknadens sortiment brett. Här hittande man allt från olika lantbruksprodukter till godis i form av brända mandlar och kanderade äpplen. Något som verkligen kunde få vilken unge som hest att spärra upp ögonen och släppa ifrån sig slantarna i den hårt knutna näven. Pigorna gapade förmodligen över vackra glaspärlor och annat krimskrams. Medan den stadgade bondmoran hellre beundrade ett vackert kjorteltyg. De manliga besökarna kunde fundera över smidda spikar, knivar och allehanda verktyd och redskap som kunde behövas hemma på gården eller torpet. Här sålde bönderna och hantverkarna av det de kunde avvara för att få mynt till det de saknade. Kanske var det på marknaden våra förfäder stötte på det riktigt exotiska för första gången. En positivhalare med sin apa fick säkert många att jubla medan andra förfasade sig över skäggiga damen. Det avvikande var på många sätt både spännande och skräckinjagande och i dag skäms vi över att kortväxta och färgade människor av olika slag visades upp mot betalning. Detta är inslag som hoppas över när vi återupplever gångna tiders marknader.  Karusellerna som gjorde sitt intåg under 1800-talets slut är däremot något som vi gärna roar oss med. Att i hissnande fart snurra runt, runt har i alla tider roat människan. Redan i det bysantinska riket förekom enkla karuseller och den första ångdrivna varianten lär ha dykt upp på 1860-talet.
Djuren var ett naturligt inslag och på vissa ställen pågick djurmarknaden vid speciella tidpunkter och på en speciell plats under marknadsdagarna. Många är vi som ännu minns hästhandlarnas tjocka plånböcker. Köpslåendet var ivrigt och högljutt. Och på blodigt allvar. Ibland gjordes det upp mot jämgott, bytt, bytt kommer inte igen. Men inte sällan möttes kontrahenterna igen vid ett senare tillfälle i tinget. Många köpare kände sig förda bakom ljuset av knallar med välsmort munläder. Domböckerna skvallrar också om de slagskämpar som åter fick se varandra i ögonen över skranket i tingshuset. Marknadsgyttret var för övrigt en perfekt plats för småtjuvar och snattare. Det gällde att hålla hårt i penningpungen. Och aldrig tro en främling om gott.



Jönköpings allmogemarknad
En gammeldags genuin marknad i klassisk miljö kan en gång om året återupplevas på Hovrättstorget i Jönköping. Här förflyttas besökaren snabbt 150 år bakåt i tiden. Det är den ideella föreningen JAM, Jönköpings Allmogemarkand som bjuder på detta årliga spektakel för femtonde gången. Tidsenligt klädda knallar slåss om kunderna. Med lock och pock försöker de fånga besökarnas intresse. Många av stånden tillhandahåller produkter som får det att vattnas i munnen. Kolbullarna lämnar ifrån sig en angenäm doft. De påminner lite om fläskpannkakor, men smeten består endast av mjöl, salt och vatten. Endast en ingrediens tillkommer och det är rökt eller rimmat fläsk. Kolbullar åts vanligen av skogshuggare och kolare. Strax intill kokas det kaffe över öppen eld och som tilltugg bjuds kringlor. På ett tillfälligt spår tuffar ett ånglok fram och lite längre bort snurrar karusellen. Olika medikamenten såsom salvor och pastiller tycks bota de flesta åkommor. Blodiglarna lyser dock med sin frånvaro. Överallt ser man spår från av skördetid, gammeldags ringblommor, morötter i annorlunda färger, lök och kryddor. 


Här och var stöter vi på skådespelare som ger hela arrangemanget trovärdighet och bjuder på verklighetskänsla. En torgmadam försäkrar att fisken är alldeles färsk och en ung flicka skriker ut sin besvikelse över fästmannen som övergivit henne. En man i prydlig kostym vinglar fram på en höghjulig cykel och i bakgrund hörs visslan från ett ånglok. Det kan helt enkelt inte bli mer genuint än så här.